Saltar apartados

Institut Universitari de Materials

INTRODUCCIÓ

 

L'Institut Universitari de Materials d'Alacant (IUMA) es  va crear al gener de 2004.   En aquesta pàgina es poden trobar  els objectius de l'Institut així com una breu descripció dels grups que el componen.

 

 Formen part de l'Institut un total de cinc grups de recerca:

 

            Grup Laboratori de Materials Avançats

 

            Grup Materials Carbonosos i Medi Ambient

 

            Grup de Química Quàntica

 

            Grup d'Electrocatàlisi i Electroquímica de Polímers

 

                        Electrocatàlisi i Electroquímica de Polímers

 

                        Espectroscòpia Atòmica de masses i química analítica en condicions extremes

 

          Grup de Física de la Matèria Condensada

 

                        Física Teòrica i Computacional de la materia condensada

 

                        Electrònica i Fotònica Orgàniques

 

                        Laboratori de baixes temperatures i nanotecnologia (LT_Nanolab)

 

 

 

Aquests grups estan integrats per professorat de cinc Departaments de la Universitat d'Alacant (Química Inorgànica, Química Física, Química Analítica, Nutrició i Bromatologia,  Física Aplicada i Òptica farmacologia i anatomia) reflectint de manera concloent el caràcter necessàriament multidisciplinari de l'àrea dels materials. És important ressaltar el fet que participen grups de cinc Departaments amb un total de 37 professionals, un d'ells contractat Ramón y Cajal i  dos investigadors Juan de la Cierva.

D'altra banda, bona part dels membres de l'Institut participen en el Programa de Doctorat de Ciència de Materials que s'imparteix en la UA.

 

La investigació científica en l'àrea de la Ciència i Tecnologia de Materials que es realitza en la Universitat d'Alacant (UA) ha experimentat un increment notable en els últims deu anys.  Els temes sobre els quals s'està treballant cobrixen aspectes de la Ciència i la Tecnologia de Materials que van des dels més aplicats fins als més fonamentals. Per a il·lustrar l'aspecte bàsic de la investigació en materials que es desenvolupa en la UA convé mencionar ací l'existència, des de 1996,  d'una Unitat Associada amb el CSIC a través del Departament de Teoria de la Matèria Condensada de l'Institut de Ciència de Materials de Madrid. És oportú ressaltar que en l'última renovació es van ampliar els objectius de la Unitat incloent-hi  investigadors experimentals. D'altra banda, el caràcter aplicat d'esta investigació queda prou il·lustrat per les dos plantes  pilot amb què compta la UA, on es duen a terme projectes de caràcter industrial, alguns d'ells relacionats amb l'àrea dels Materials.

  

El sector industrial té una considerable importància en la província d'Alacant. Gran part d'eixa activitat industrial està relacionada amb els diversos aspectes de la Ciència i la Tecnologia dels Materials: matèries primeres, obtenció del material, processat i fabricació dels productes finals. Un exemple destacat d'esta important activitat és la multinacional Alcoa que té una de les seues plantes espanyoles instal·lada a Alacant, a més d'un dels seus Centres d'Investigació a Europa. Eixa empresa és la més important de la província i la seua activitat, obtenció i processat de l'alumini i els seus aliatges, s'enclava totalment en l'àrea dels materials. Alcoa té subscrit un acord marc amb la Universitat d'Alacant i un conveni específic sobre la fabricació de materials compostos de matriu metàl·lica. Així mateix, el desenvolupament de materials útils per al control de la contaminació tant en fase gas com líquida (adsorbents, catalitzadors...) és una altra àrea de gran interès en la província i a la Comunitat Autònoma Valenciana que constituïx un altre exemple de la importància de la investigació en Ciència i Tecnologia de Materials.

 

Reproducir

 

 


  • PÒSTER IUMA  PRESENTAT EN EL 25 ANIVERSARI DE LA UNIVERSITAT D'ALACANT
 poster iuma g
PRESENTACIÓ DE L'INSTITUT DE MATERIALS EN CIENCIATEC2005

Cienciatec2005

Institut Universitari de Materials


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel. 96 590 3400 - Fax 96 590 3464